Egy csapat műhold folyamatosan lézerrel lőné a Földet veszélyeztető kisbolygó egyik felét, és az onnan eltávozó anyag ellenhatásaként megváltozna az objektum pályája.
Új módszert találtak ki a University of Strathclyde (Glasgow) munkatársai a veszélyes kisbolygók eltérítésére. Eszerint kötelékben haladó apró műholdak csoportja napenergia segítségével üzemeltetett lézerekkel lőné folyamatosan az objektumot. A lézer felhevítené az égitest felszínét, ezért sok gáz szabadulna ki az ott található törmelékből. Ennek ellenhatásaként az égitest mozgása megváltozna, és elkerülné a Földet.
A skót kutatók szerint ez a megoldás lényegesen kevesebb költséggel járna, mint a nagyobb tömegű műholdak segítségével eddig tervezett kisbolygó-eltérítési módszerek. Az apró űreszközök indítása és manőverezése olcsóbb, emellett üzemanyagot sem kell magukkal vinniük - ellenben például egy robbanó egységgel, ahol a robbanóanyagot is a világűrbe kell juttatni. A módszer űrszemétdarabok megsemmisítésére, pontosabban a földi légkörbe való beléptetésére is alkalmas lehet.

 Bővebben:
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20120329-muholdraj-es-lezeragyu-lezerrel-lonek-es-modositanak-a-becsapodasukkal.html