Kézművesek Háza
Hobbiképzés kezdődik uniós támogatással pénteken Zalaegerszegen, a Kézművesek Házában; a háromnapos kurzuson a szlovén és a magyar résztvevők a népi tárgykészítés fortélyait sajátíthatják majd el.

(MTI) – A hobbiképzés egyik "legnépszerűbb tantárgya" a nemezkészítés lesz – ismertette Dala Hajnalka projekt-koordinátor. Az emberek hajlanak a természetes alapanyagokból készült tárgyak felé, és szívesen sajátítják el az elkészítésük módját is. Első lépésként a labda és a játékállat készítést tanulják meg, majd így haladnak az egyre nehezebb tárgyak – társasjátékkellékek, bábok, dobókockák, tárolózsákok, zsinóros ügyességi játékok, ujjbábok – felé. Annak viszont, aki már tud nemezből játékot készíteni, csak egyetlen kis lépés, hogy művészi ágytakarót is tudjon alkotni – szögezte le Dala Hajnalka.

Hozzáfűzte; a nyitott műhelyfoglalkozásokon egyre nagyobb igény mutatkozott a vájt technikával készült faedényekre, ezért a hobbiképzés másik programja a faedény-, fakanál- és melencekészítés, teknővájás lesz. A kurzus alatt lesz szalmafonás is, ugyanis sok népművész szeretné megtanulni, de kevés szakember van, aki ismeri az alapvető technikákat – sorolta Dala Hajnalka.

A szalmafonóképzés a szálas anyagműhelyben történik, amelyet – ugyancsak a határon átnyúló projekt keretében – egy használaton kívüli helyiségben alakítottak ki múlt év novemberében. A szálasanyaghoz egyébként nagyon sok népi mesterség tartozik, így a műhely helyszíne lehet a gyékényszövésnek, a szalma- és a kosárfonásnak is, de a csuhé is szálasanyag, így a feldolgozása, fonása is az új műhelyben történik.

A hobbiképzés a határon átnyúló program keretében magvalósuló Kézműves Akadémia utolsó rendezvénye lesz, és az egyetlen képzési forma, amelyen a szlovének és a magyarok közösen vehetnek részt. Együtt sajátíthatják el az ismeretanyagot, megtanulhatják az alapvető fogásokat, és meg tud valósulni a határon átnyúló együttműködés is, míg erre a többi képzés nem adott módot. A projekt keretében korábban szervezett OKJ-s, középfokú tanúsítványt nyújtó képzéseken csak magyarok vettek részt, mert Szlovéniában más képzési rendszer működik, és az itt szerzett végzettséget nem ismerik el – magyarázta Dala Hajnalka.

A Szlovénia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Kézműves Akadémia projekt négy magyar és hét szlovén szervezet részvételével 2009 júliusában indult. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében az oktatási programok mellett sor került termékfejlesztésre is, ami kiegészült egy ajándéktárgy-pályázattal. A produktumokat Vas és Zala megyében, valamint a Muravidéken rendezett vándorkiállításokon, összesen tizennyolc helyszínen mutatják be az érdeklődőknek.

A Kézműves Akadémia projekt teljes uniós támogatása 925 ezer euró, ebből a Zala Megyei Népművészeti Egyesület támogatási összege 91 ezer euró.