Első szabály: – A gyerekeket arra kell tanítani,hogy kutyához nem szabad közel menni és ha kóbor kutyát látnak szóljanak egy felnőttnek, ez a legfontosabb szabály.
Második szabály: – A kutyához mindig oldalról közelítsünk, ne elölről és ne hátulról. Ha közelebb értél, lassan nyújtsd felé a kézfejed, hogy meg tudja szagolni, mielőtt megsimogatnád. Nem szabad megveregetni a fejét,stb… A nyitott tenyérrel való közeledést fenyegetésnek veszi. Ha a kutya nem szagol,hátrálni kezd,ne próbáld simogatni. A szemkontaktus a kutyáknál a dominanciát jelzi,így a kutya ezt fenyegetésként is felfoghatja.

A KUTYÁK TESTBESZÉDÉT NEM MINDIG TUDJUK ÉRTELMEZNI

Harmadik szabály: – A kutyák egyedi módon kommunikálnak egymással. Az ember nem mindig tudja a testbeszédüket értelmezni.
A kutyát hagyjuk egyedül ha:
-felhúzza az ínyét
-morog
-hátrál
-hátán borzolja a szőrt

HA BETEG,INGERÜLT KUTYÁVAL TALÁLKOZUNK

- A kisgyermekek mozgása,sajátosságai miatt (kapkodó mozdulatok,éles hangok) a kutyák hamar megzavarodnak. Ezért a legnagyobb veszélynek ők vannak kitéve. Magyarországon évente kb.5000 kutyaharapás történik és sokszor tragédiával végződik.
Mivel a kutyák támadásáért az ember a felelős, tanítsuk gyermekeinket már pici koruktól fogva a felelős állattartásra és arra, hogy mit tegyünk ha mégis találkozunk egy veszélyes ebbel. Ha az ember nem hagyná, hogy kutyája csavarogjon, kóboroljon és ivartalaníttatná nem tenyésztésre szánt kedvencét,nem kellene félnünk a kóbor kutyáktól hiszen nem nagyon lennének. De amíg mi emberek ilyen felelőtlen módon élünk és viselkedünk, fel kell készülnünk az ilyenfajta találkozásokra. Ebben segítenek az előzőekben leírtak.
- Kató Marianna -