A Szegedi Vadaspark egyik legnagyobb zoológiai ritkaságát jelenti az a csupasz turkáló csapat, amely tavaly óta lakja a zsiráfházi bemutatóját. Magyarországon elsőként érkezett a különleges állatfaj Szegedre, és most már azt is elmondhatjuk, hogy az első turkálóbébi is itt született meg.
Március 7-én látta meg a napvilágot, pontosabban a mesterséges járatrendszert bevilágító vörös lámpát a nyolc kis turkáló. Bár gondozóik mindent megtettek az állatok tökéletes nyugalma érdekében, még a zsiráfházat is lezárták, az első napokban a kölykök többsége elpusztult.
Ennek okát nem tudni, talán az anyának nem volt elegendő teje, vagy éppen a csapat bizonyult még tapasztalatlannak az utódok nevelésében. Mindenesetre végül egy kölyök maradt meg utolsó mohikánként, ezért is kapta a Csingacsguk nevet.
Ő viszont életrevalónak és egészségesnek látszik, így egymagában képviseli a legújabb zoológiai szenzációt.
A csupasz turkálókra nagyon igaz a mondás: „olyan ronda, hogy már szép”. Ezek az állatok a Kelet-Afrikai száraz szavannáin, a talajban általuk ásott járatokban élnek. A sülök rokonai, tehát rágcsálók, elsősorban földalatti növényrészekkel táplálkoznak.
A szaporodásuk és életciklusuk viszont eltér rágcsáló rokonaiktól. A nőstény sokáig, 70 napig vemhes. A 3-11 újszülött mindössze 2 grammosan születik. 3-4 hetesen esznek először szilárd táplálékot. A csupasz turkálók akár 30 évig is élnek, ami kivételesen hosszú életkor a rokonságukban.
A csupasz turkálót egyébként a csupasz földikutya névvel is illetik. A kutatók figyelmét az az egyedülálló tulajdonságuk keltette fel, hogy ellenállóak a daganatos megbetegedésekkel szemben.