Az Európai Unió Irodalmi Díjának (European Union Prize for Literature, EUPL) 2012-es jelölési folyamata múlt hét kedden, március 6-án kezdődött Brüsszelben. A jelentős európai könyves szervezetek által 2009-ben alapított „kis Nobel-díj” célja, hogy reflektorfénybe állítsa a kiemelkedő tehetségeket, és elősegítse a díjazott művek nemzetközi terjesztését.

Az Európai Könyvkereskedők Szövetsége (European Booksellers Federation), az Európai Írók Tanácsa (European Writers’ Council) és az Európai Könyvkiadók Szövetsége (Federation of European Publishers) által 2009-ben alapított díj alapvető célja, hogy a nyelvi sokszínűség határain felül ráirányítsa a figyelmet a kortárs európai irodalom változatos értékeire, és széles körben népszerűsítse a kiemelkedő nemzeti tehetségek írásművészetét.

Az Európai Unió Kultúra Programjában részt vevő 36 ország közül 2012-ben a hároméves ciklikusságnak köszönhetően 12 ország (Ausztria, Franciaország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Svédország és Szlovákia) jelöltjei vehetik át a díjat. Magyarország legutóbb az EUPL alapításának évében, 2009-ben szerepelt, ekkor Szécsi Noémi Kommunista Monte Cristo című regénye részesült a rangos elismerésben.

Az idei jelölési folyamat március 6-án Brüsszelben kezdődött, ahol a nemzeti zsűrik elnökei megismerték és a nemzeti sajátosságok szempontrendszerének megfelelően finomhangolták a kiválasztás fő és másodlagos kritériumait, melyeket szigorú titoktartás mellett érvényesítve összeállítják a jelöltek listáját, majd Brüsszellel egyeztetve kiválasztják az idei díjazottat. A győztes művek listáját 2012 októberében a Frankfurti Könyvvásáron hozzák nyilvánosságra, a díjat novemberben adják át több száz meghívott – többek között a legnagyobb könyvkiadók és -ügynökök, európai politikusok, közéleti személyiségek és a sajtó képviselőinek – jelenlétében Brüsszelben. Ezt követően kezdődik a díjazottak majdnem egy évig tartó, jelentős médiafigyelemmel kísért európai és nemzetközi promóciós kampánya.

Magyarországot idén egy négyfős zsűri képviseli, melynek tagjai: Barna Imre (az Európa Könyvkiadó igazgatója, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke), Garaczi László (író, a Szépírók Társaságának tagja) és Szentmártoni János (költő, a Magyar Írószövetség elnöke), és elnöke, Pál Dániel Levente (az ELTE Eötvös Kiadó főszerkesztője, a prae.hu általános művészeti portál főszerkesztő-helyettese, a JAK tagja).

Az EUPL hivatalos honlapja: http://www.euprizeliterature.eu/
Interjúlehetőség :
Pál Dániel Levente, az EUPL magyar zsűrijének elnöke
Telefon: +36-20/58-27-958