A hallás és siketség genetikai hátterét feltáró kutatásaiért Christine Petit, a párizsi Pasteur Intézet professzora és Karen Steel, a brit Wellcome Trust Sanger Institute kutatója vehette át az idén második alkalommal odaítélt, egymillió euró összdíjazású Agy Díjat. Az igen rangos elismerést tavaly három magyar idegtudós, Buzsáki György, Freund Tamás és Somogyi Péter kapta.

A díjat alapító Grete Lundbeck European Brain Research Alapítvány indoklása szerint a két kutató a fül fejlődésének leírásáért és a halláskárosodás okait feltáró eredményeiért érdemelte ki az elismerést. A bírálóbizottság elnöke, Colin Blakemore oxfordi professzor arra is utalt, Steel és Petit munkássága jól példázza az interdiszciplináris kutatások hatékonyságát az idegtudományok területén, valamint a felfedező kutatások jelentőségét a klinikai problémák megoldásában. A fejlett világban élete során minden tizedik ember küszködik valamilyen hallászavarral.

Az 2011-ben először odaítélt Agy Díjat elsőként két Szentágothai-tanítvány, Freund Tamás és Somogyi Péter akadémikus, valamint a pályáját a Pécsi Orvostudományi Egyetem Élettani Intézetében, a hippocampus kutatójaként híressé vált Grastyán Endre tanítványaként és munkatársaként kezdő Buzsáki György akadémikus vehette át. Az indoklás szerint a magyar tudósok széles körű, kiemelkedő színvonalú elméleti és kísérleti kutatásaikért, különösen a tanulási és emlékezeti folyamatokban kulcsfontosságú hippocampus ideghálózatainak és működésének leírásáért kapták meg az összegét tekintve a Nobel-díjjal vetekedő, rangos kitüntetést.

Somogyi Péter, a brit és a Magyar Tudományos Akadémia tagja nemrégiben vette át Londonban Csák János nagykövettől a Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. Ez alkalomból a londoni Magyar Kulturális Központ szimpóziumot rendezett, ahol akadémikusok, oxfordi professzorok és kiemelkedő agykutatók tartottak előadást. A rendezvényen elhangzott, hogy az agykutatásban világszerte elismert magyar iskola szellemi atyja, Szentágothai János születésének századik évfordulója tiszteletére az UNESCO a 2012-es évet a professzor emlékének szenteli.