Tarra vágják az ártérben lévő erdőt Tiszaugon – telefonált egy olvasónk a minap. Mint kiderült, némi túlzásról volt szó: most mindössze egyetlen nyárfa sorsa pecsételődött meg. Viszont az is igaz, hogy lassan, de biztosan fogy az élő Tisza melletti rengeteg – és ebben nemcsak a fűrészek, hanem a fákra felkúszó vadszőlő is „bűnös”.
Lengyel István – elmondása szerint – 1965 óta kíséri figyelemmel a folyó menti üdülőterület és környezete sorsát. A kecskeméti férfi nyaranta pár hetet tölt ugi víkendházában. Ő értesítette feldúltan szerkesztőségünket a kedden történt fakivágásról. Tudomása szerint több egészséges, életerős fát vettek ki az erdőből (mi egy fatönköt láttunk). Lengyel úr hozzátette: minderre azért került sor, mert a fa egyik ága átnyúlt az úton, és emiatt balesetveszélyesnek nyilvánították.
– Nevetséges, ilyen alapon akár az összes fát kivághatnák – jegyezte meg keserűen. Sinka Ferenc, Tiszaug polgármestere cáfolta az olvasónk által mondottakat. Kijelentette: összesen egy nyárfát vágtak ki, mert egy hónappal ezelőtt a viharban gyakorlatilag kettéhasadt.
– Elkorhadt ez a fa, a közepe üres volt. Az egyik üdülőtulajdonos értesített minket róla, de a kivágási engedélyt – miután erdészek is megvizsgálták a fát, és életveszélyesnek találták – az illetékes Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság adta ki. A vágást felkérésükre valóban az önkormányzat munkatársai végezték el, mivel nekünk volt rá eszközünk. A faanyag a hivatalhoz került, ezt intézményeink fűtésénél fogjuk télen felhasználni – nyilatkozta Sinka Ferenc. Hozzátette: a hasonló ügyekbe nincs túl sok beleszólásuk, mert az ártéri erdő a Kiskunsági Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik, fát pedig csak a vízügy engedélyével vághatnak.
Most egy fát vágtak ki az ugi ártéri erdőben. Olvasónk szerint életerős, a polgármester szerint elkorhadt és életveszélyes volt. Most egy fát vágtak ki az ugi ártéri erdőben. Olvasónk szerint életerős, a polgármester szerint elkorhadt és életveszélyes volt.
– Negyedik éve vagyok polgármester, azóta ez az első eset, hogy ilyen intézkedésre kérték az önkormányzatot – jelentette ki Sinka. Viszont azt is elmondta: két éve a gát mellett közel fél kilométer hosszan hatalmas vágást végzett a vízügyi hatóság, ennek több száz kiszáradt fa vált áldozatává.
A burjánzó vadszőlő miatt kiszáradnak a fák
A szakemberek szerint az ártéri fák vesztét a rájuk akaszkodó vadszőlő is okozhatja. – A vadszőlő jelentősen gyorsíthatja a puhafás ligeterdők leépülését, összeomlását. Igen komoly az árnyékoló hatása: a fa a szőlőfüggöny miatt nem kap elég fényt a fotoszintézishez, és ez a száradását okozhatja. Ezenkívül a vadszőlő a súlyánál fogva képes derékba is törni a fákat. Az így létrejövő lyukak révén még több fényhez jut, ami pedig tovább gyorsítja a növekedését. A vadszőlő tehát a fagyöngytől eltérően nem élősködő, tápanyagot nem von el a fától, csupán a fény hatékony kihasználása érdekében kúszik fel rá – mondta el lapunknak Aradi Eszter, a Kiskunsági Nemzeti Park ökológiai referense. A vadszőlő terjedése legnagyobb mértékben a madaraknak köszönhető, amelyek a növény magját – főleg vonulási időben – mindenhol elterjesztik. Emellett a Tisza is szétteríti a magokat. A vadszőlő ártereinken a gyepszintben szinte mindenhol megtalálható, és amint fényhez jut – fa kidőlése, erdészeti beavatkozások nyomán – a legtöbb esetben azonnal „berobban”. – A védekezés magányos fák esetén viszonylag egyszerűen megoldható, hiszen a szőlőtő talajszinthez közeli elvágásával, fűrészelésével a növény kiszárad. Ez a megoldás ártéri erdők esetében rendkívül időigényes, és jelentős munkaerőt igényel – tette hozzá Aradi Eszter.