Andaházi Szilágyi Mihály debreceni polgár 1761. október 9-én született, 1844. október 2.-án halt meg.
1843. augusztus 6.-án kelt végrendeletével alapította meg a nevéről elnevezett „Andaházi Szilágyi Intézetet” jótékony céllal. Az intézetbe 10 olyan fiút vettek fel, aki elemi iskoláit elvégezve már a debreceni református főgimnázium 6 alsó osztályai valamelyikének növendéke volt, vagy más elemi iskolából, vagy gimnáziumból vették föl a főgimnáziumba. Elsősorban jogosultak voltak erre a véglegesen megállapított családi táblákon feltüntetett rokoncsaládok leszármazói, másodsorban az Intézet alapítójával nem rokon, szegény sorsú, református vallású növendékek is. Ugyanazon szülőknek két gyermeke egyszerre nem élvezhette az Intézet jótéteményét, egy gyermek sem élvezhette tovább 5 évnél. Erre az Intézet gondnoka ügyelt fel.

I. Az Intézet ügyeit vezették:
1. Az intézeti bizottság, melyet a legfőbb felügyelő, a tiszántúli ev. ref. egyházkerület közgyűlése választott meg, valamint a végrendelet szerinti és hivatalból levő tagjai voltak.

2. A felügyelő bizottság

3. Az intézeti gondnok.
A gondnok kötelességeit 19 pontban rögzítették: vezette az Intézet összes szellemi, erkölcsi és anyagi ügyeit. Jogai 8 pontban voltak felsorolva. Munkájáért évenként 800 korona tiszteletdíj illette meg az 1903. novemberében lefektetett szabályok szerint .

II.
Intézeti felügyelőként a tiszántúli ev. ref. egyházkerület 1896. évi közgyűlésének 273. sz. határozata értelmében egy debreceni ev. ref. főgimnáziumi tanárt alkalmaztak 3 évre. Tiszteletdíja évi 600 korona volt.
Az orvos díja 200 korona évenként. Ezért köteles volt hetenként egyszer látogatni az Intézetet, betegség esetén pedig annyiszor, ahányszor erre szükség volt.

III.
Az intézeti nevelőt a debreceni teológia akadémia tanári kara által ajánlott három hittan hallgató ifjú közül választották ki, különös tekintettel az illető ifjúnak jó képzettségére és feddhetetlen magaviseletére. Működését az Intézetben lakással, teljes ellátással és évi 400 korona tiszteletdíjjal jutalmazták.

IV.
A növendékek körüli munkát és a belső helyiségek takarítását az inas végezte, az udvart a házmester tartotta rendben, aki itt természetbeni lakást nyert.
Az élelmezést és a mosatást vállalkozó végezte szerződéses alapon.

V.
A gondnok feladatai közé az is tartozott, hogy „ Az Intézet alapítójának a hatvan –utczai temetőben lévő sírboltjáról, ennek sírkövéről és vasrácsozatáról, a végrendelet 20-ik pontja értelmében, folyton gondoskodik, azt az intézeti növendékek az Intézet alapítója halálának emléknapján, tehát minden október 2-án, vagy ehhez közel valamely más napon, hálás kegyeletük kifejezése végett lehetőleg vele s mindenesetre a nevelővel együtt keressék föl az Intézet alapítójának a sírját.”

VI.
A síremlék a debreceni köztemetőben van. 1973-ban hozatta rendbe Dr. Ónody Jenő, aki az Intézet növendéke volt az 1910-es években. Virágot, koszorút nem látok a síron, a régi diákok közül is csak egyet ismerek már, aki emlékszik az intézeti élet szigorú rendjére.

VII.
Hajdú vármegye és Debrecen sz. kir. város adattára, 1937-ben a következőket írta: A debreceni református egyház „1914-ben építette fel a Péterfia utcán az új református főgimnáziumot, azután felépült a református Kollégium modern felszerelésű nagy internátusa, továbbá az Andaházi-Szilágyi Mihály alapítvány internátusa a Sestakertben”. Az épület ma is áll.
1949 óta nem régi funkciójában működött.

Irodalom:
1. Az Andaházi – Szilágyi Nevelő Intézet Házi – és életrendje.
2. A Debreczenben fennálló Andaházi Szilágyi Intézet Szervezeti Szabályzata
Debrecen 1898.
3. Andaházy Szilágyi Mihály Debreczenben Nevelőintézeti Alapító és a Nadányi családnak leszármazási táblái
a tiszántúli ref. egyházkerület 1897.évi októberi 456.számú határozata s anyakönyvi kivonatok, családi értesítők, följegyzések és több családi gyűlés tárgyalásai alapján 1899 –ben összeállította Csiky Lajos akkori gondnok… Kiadta: Sinka Sándor Andaházi Szilágyi Intézeti gondok : ( 1910 )