2011. Június 7-én, kedden 16 óra 30 perckor helyezik örök nyugalomra Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Állami temetésére katonai tiszteletadás mellett, a katolikus egyház szertartása szerint kerül sor.
A szertartást a Magyar Televízió élőben közvetíti.
Mádl Ferenc 1931. január 29-én Bándon született. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogtudományi karán szerzett jogi diplomát 1955-ben. Bírósági fogalmazó, majd bírósági titkár volt, 1956-ban a Magyar Tudományos Akadémia hivatalának állam- és jogtudományi referense lett. 1971-ig osztályvezetőként dolgozott ott, egyetemi tanári kinevezését 1973-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen kapta meg. 1985-ben a nemzetközi magánjogi tanszék vezetőjévé nevezték ki. Számos külföldi intézmény vendégprofesszora is volt.
Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Kossuth Rádiónak az emberi nagyságáról beszélt. Azt mondta: mindig hű volt önmagához. „Egy verssor, ami eszembe jut: én vezérem bensőmből vezérel. Ő az az ember volt, akire ez a mondat nagyon illett. Mindannyiunkért és nem önmagáért vállalt hivatalt. Engedjék meg, hogy egy dolgot emeljek ki, ez pedig az 1995-ös munkája, amikor vállalta a polgári oldal államfő-jelöltségét egy olyan helyzetben, amikor nyilvánvaló volt, hogy esélytelen. Ennél világosabban talán semmi nem mutatja, hogy mennyire a közösségért és nem önmagáért vagy hivatalért dolgozott” - mondta az akadémia elnöke.
A rendszerváltás után 1990-től az Antall-kormány Európa-ügyi és a tudománypolitikáért felelős tárca nélküli minisztere volt, majd három évvel később művelődési és közoktatási miniszterré nevezték ki. 1996 és 2000 között a konzervatív Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökeként tevékenykedett, emellett 1999. és 2000. között az Orbán-kormány tudományos tanácsadó testületének tagja volt.
Az Országgyűlés 2000. június 6-án a Fidesz és a Független Kisgazdapárt jelöltjeként a Magyar Köztársaság elnökévé választotta. Tisztségébe 2000. augusztus 4-én iktatták be. Államfőként elnöke volt a Szent Korona Testületnek is. Öt éves hivatali ideje alatt több mint hetven külföldi látogatást tett, több mint 520 új törvényt, törvény-módosítást látott el kézjegyével. Hivatalát 2005. augusztus 5-én adta át utódjának, Sólyom Lászlónak. Visszavonulása után az Eötvös Loránd Tudományegyetem díszdoktori címet adományozott neki.