Júniusban is folytatódnak az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó városrészi családi programok. Júniusban a társszervezőkkel együtt 16 helyszínen szervezünk kellemes hangulatos családi délelőttöket, délutánokat, ahol zenés-táncos műsorokkal, kézműves játszóházakkal, és sok-sok érdekességgel várjuk a városrészekben élő családokat, gyerekeket.
Végre beköszöntött a várva várt nyár, a gyerekek már számolják vissza a napokat a vakációig. A Debreceni Művelődési Központ Napsugár táboraiba idén is várjuk a gyerekeket. Intézményünk 26 tábort (állatbarát, fazekas, kézműves, gézengúz, úszó, hagyományőrző, judó, tenisz és lovagi torna) kínál 5 helyszínen: a DMK Újkerti, Homokkerti, Józsai, Kismacsi Közösségi Házaiban és a Tímárház - Kézművesek Házában. A június, július, augusztus hónapban megrendezendő táborainkkal a gyerekek kreativitását, ismeretanyagát, értékes élményszerzését, és aktív szabadidő-eltöltését kívánjuk biztosítani, amelyre garanciát jelenthetnek gyakorlott táborvezetőink, pedagógusaink, akik az adott szakterület kiváló ismerői.
A nyári hónapokban is számos kiállítást kínálunk a képzőművészet és a népművészet iránt érdeklődőknek, valamint a városunkba érkező vendégeknek. Június 2-án a 2010. évi – FreshART - díjasok (Csorján Melitta debreceni és Oana Ekaterina Baruta nagyváradi képzőművészek) alkotásaiból nyílik tárlat a DMK Mű-Terem Galériájában.
FreshART6 – Debrecen – Nagyvárad 2011 címmel ebben az évben is meghirdettük – a két önkormányzattal közösen - pályázati felhívásunkat fiatal képző-, ipar- és fotóművészek számára. A beérkezett munkákból szakmai zsűri választotta ki a legértékesebbeket, amelyeket július 7-én mutatunk be a DMK Mű-Terem Galériájában. Az alkotások 2011 augusztusában Nagyváradon is láthatók lesznek.
A DMK alkotóköreinek évadzáró kiállításai ebben a hónapban is folytatódnak. Június 17-én a nagy múltú Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör és Szabadiskola tagjai mutatják be az elmúlt időszak alkotásait a DMK Újkerti Közösségi Házában. A Józsai Díszítőművészeti Szakkör június 21-én tárja a nagyközönség elé a közelmúltban készült hímzéseit a DMK Józsa Közösségi Házában. „Gyermekélet régen és ma” címmel június 2-tól látható kiállítás a Tímárházban, amely a letűnt idők gyermekjátékait mutatja be fotókon. A „Múltidéző mesterségek” c. kiállítás sorozatunkban július 8-ig Petrovics Sándor sás- és gyékényfonó mester munkái láthatók, július 15-től ugyanitt (Kézművesek Háza) Tóth Sándor szíjgyártó mester bőrmunkáit tekinthetik meg az érdeklődők.