Az egyedi sorsok ábrázolása mellett Magyarország elmúlt hat-hét évtizede is megelevenedik abban a két könyvben, amelyben Ferge Zsuzsa szociológus és R. Várkonyi Ágnes történész arcképét rajzolta meg Herzka Ferenc dokumentumfilm-rendező, szerkesztő. Az Akadémikus Portrék - Nők a tudományban című sorozat most megjelenő köteteiből két újabb, tudományukat nagy elkötelezettséggel, magas színvonalon művelő tudós ismerhető meg.
– Valami nagyon érdekel minket, így lesz belőlünk kutató - fogalmazta meg az MTA Könyvtárában tartott könyvbemutatón a tudományos pálya legalapvetőbb feltételét Csépe Valéria, az Akadémia főtitkár-helyettese. A pszichológus professzor az MTA első választott női vezetőjeként kiemelte, egyrészt fontos feladatának tekinti annak bemutatását, hogy hány változata lehet a sikeres kutatói pályának, másrészt azt, hogy a munkájukban eredményes kutatónők legalább akkora sikerrel képesek helytállni nőként, családanyaként, vagy akár nagymamaként is. Csépe Valéria, akit az olvasók a portrésorozat egyik korábbi kötetéből már megismerhettek, az Akadémiai Újságíró Díj idei kitüntetettje, a független dokumentumfilm-rendező, szerkesztő Herzka Ferenc munkáját méltatva kiemelte, az akadémikus asszonyok az életútinterjúkban a riporteri kérdésekre válaszolva olyan témákról is szívesen beszéltek, amelyekről a magánéletet és a munkát szigorúan elválasztó kutatóként máskor esetleg nem is hajlandóak.
A két új kötettel tizenegyre bővült a Medicina Kiadó gondozásában közreadott Akadémikus Portrék - Nők a tudományban című sorozat kiadványainak száma. Herzka Ferenc Ferge Zsuzsa és R. Várkonyi Ágnes mellett eddig Barnabás Beátával, Csépe Valériával, Erdei Annával, Garas Klárával, Hollán Zsuzsával, Kurutzné Kovács Mártával, Ligeti Erzsébettel, Oláh Edittel és Ormos Máriával beszélgetett.