A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal párhuzamosan, annak margóján 2011. április 14-17. között első alkalommal várja a Margó – Városi Irodalmi Fesztivál mindazokat, akik egy teljesen friss és izgalmas irodalmi rendezvényre vágynak.
Cserna Szabó András, Grecsó Krisztián, Háy János, Bächer Iván, Karafiáth Orsolya, Péterfy Bori, Kollár-Klemencz László, TÁP Színház, Dragomán György, Spiró György, Tóth Krisztina; ismerős nevek, arcok. De mégis miben különbözik a Margó a megszokott irodalmi eseményektől? Attól, hogy négy napra teljesen átalakul Budapest kulturális szerkezete, és egymáshoz szorosabban vagy lazábban kapcsolódó, irodalom központú, de a társművészeteket is bevonó programok kapnak helyet a főváros jól bejáratott kulturális központjaiban, az Ankerban, a Godot-ban, a Rohamban, a Szikrában, a Fogasházban, a Pilvaxban vagy éppen a Műcsarnokban. Legyen a téma a gasztronómia, a zombik, a Slam Poetry vagy a művészcsaládok, egy dolog mindenképpen összeköti a programokat, ez pedig az irodalom. Ráadásul a Margón a kicsik sem maradnak ki a jóból, erről gondoskodik a Szamárfül a Margón – Európai Gyerekirodalmi Fesztivál az Európa Pontban.
Miért ne csinálhatnának egy olyan, a város különböző pontjain működő irodalmi fesztivált, ami igazán érdekes? Az irodalom szórakoztató, és ezt ezen a négy napon állításuk szerint bizonyítani fogják a szervezők. Önszerveződés, alulról építkezés és rengeteg irodalom. A Margó Irodalom Fesztivál harmadik napján, április 16-án az európai irodalom egy éjszakára Budapestre költözik az EUNIC (Európai Kulturális Intézetek Hálózata), az Európa Pont és 15 európai kulturális intézet szervezésében.
A Margó karöltve az Európai Irodalom Éjszakája rendezvénnyel újfajta irodalmi élményt szeretne adni; a kortárs európai irodalom különleges helyszíneken, alternatív előadásmódban jelenik meg a 4-es és 6-os villamos vonalán. Az este folyamán a résztvevők felfedezhetik Budapest számukra talán ismeretlen arcát, és közben megismerkedhetnek izgalmas írók műveivel is a TÁP Színház művészeinek tolmácsolásában. Mindezt egy adott könyv részletéhez kapcsolódó helyszínen. Az Európa Pont, a New York-palota, Güll Baba türbéje, az Alterego Club vagy a Westend terasza, mint irodalmi helyszín? Az újszerű élmény garantált. 15 ország, 15 író 15 műve, 15 különböző helyszínen. Lapozz bele a városba! A programok ingyenesek!
Margó – Városi Irodalmi Fesztivál, Budapest, 2011. április 14-17.
Európai Irodalom Éjszakája, Budapest, 2011. április 16. 19.00-23.00.