„A múltat nem lehet tőlünk elvenni, de az csak akkor a mienk, ha ismerjük.” - olvasható annak a meghívónak a mottójaként, amely 2011. március 29-én, kedden délután 4 órakor a Debreceni Művelődési Központ Pódium termében (Kossuth út 1.) lesz megszervezve, és amelyen bemutatásra kerül Filep Tibor „A politikai rendőrség Hajdú-Biharban 1957-1989” című könyvét.
A kötetet dr. Völgyesi Zoltán történész, főiskolai tanár ismerteti, majd a szerző válaszol az érdeklődőknek a témával kapcsolatos kérdéseire.
A rendezvényre sok szeretettel várja Önt Debrecen Önkormányzata és Filep Tibor szerző, aki a könyv előszavában a következőket írja:
„Tudom, nyomasztó, döbbenetes világ tárul azok elé, akik elolvassák a könyvemet. De a valósággal egyszer szembe kell néznünk. A magyar emberek nincsenek tisztába azzal, hogy milyen világban életek. A legvidámabb barakk illúziójában sokan nem sejtették, hogy a diktatórikus hatalom mint tartja kézben őket, miként ellenőrzi gondolataikat.
Nemeskürty Istvánnal szólva: a múltat nem lehet tőlünk elvenni, de az csak akkor a mienk, ha ismerjük. De hadd tegyem hozzá, csak akkor ismerhetjük meg, ha vannak a megismerés lehetőségei. Húsz év telt el a rendszerváltás óta, semmi sem indokolja, hogy az állambiztonsági iratokat, a hálózati személyek, tartótisztek személyiségét és tevékenységét továbbra is homály övezze. Készüljön egy új, a kutatás és a megismerés szabadságát biztosító törvény. Azok a kutatók, akik az eddigi keretek között próbáltak dolgozni, azt tették, amit lehetett.
Szélmalomharcot kellett vívniuk, vállalva a jogi szankciók kockázatát. Egyet sikerült elérniük, ami viszont rendkívül fontos: egyre erősödik a követelés a pártállam politikai mély-világának, „látszat” államtitkainak nyilvánosságra hozásáért.”