Ebben a hónapban is folytatódik a Debrecen öröksége elnevezésű programsorozatunk, melynek keretében március 8-án (kedden) 14 órától az 1848-49-es forradalom és szabadságharc debreceni eseményei kerülnek középpontba. Helyszín: DMK Újkerti Közösségi Háza (Debrecen, Jerikó u. 17-19.), 201-es terem. Közreműködik: dr. Orosz Tamás művelődésszervező.
A vetített képes előadáson résztvevő Könnyűipari Szakközép- és Szakiskola diákjai megismerkedhetnek a forradalom debreceni emlékhelyeivel, például a Petőfi-, Kossuth-szobrokkal, a Honvédtemető és Mauzóleum Emlékhellyel, a Debreceni Nagytemplommal, valamint a Református Kollégium épületével. Az előadás második felében a diákok megtekinthetnek néhány 48-49-es dokumentum-másolatot, így például a Függetlenségi Nyilatkozatot. Szó lesz arról, hogy 1849 januárjától májusáig Debrecen történelmi jelentőségű szerepet töltött be az ország életében, hiszen itt ülésezett az ideiglenes Magyar Kormány. Szót ejtenek arról, hogy milyen rendeletek születtek ekkor, hogyan szervezték meg a nemzetőrséget, és a Református Kollégium diákjai miként vettek részt a szabadságharc küzdelmeiben?  Megemlékeznek a legendás Kossuth Lajos alakjáról, arról, hogy a kiváló politikust miként fogadta Debrecen népe, és a Régi Városháza vendégkönyvi bejegyzése szerint a Magyarok Mózeseként emlegették. A délután folyamán felcsendülnek majd az ismert Kossuth-versek és nóták.
A rendezvény a TÁMOP 3.2.11/10/1-2010-0075 „In-spirál” – dinamikus személyiségfejlesztés óvodásoknak és iskolásoknak a Debreceni Művelődési Központ szabadidős tevékenységében elnevezésű projekt keretében valósul meg.