Mértékkel fogyasztva a sör egészséges - állítják egyes orvosok. Hasonló a véleményük a vörösborról is. Azt azonban mindenki szigorúan hangsúlyozza, hogy a vedelésre ezek az érvek nem adnak felmentést.

Vörösbor fogyasztása kifejezetten mérsékli az érelmeszesedés kialakulását, naponta egy pohárnyi, 1,5-2 dl bor kb. 15%-kal csökkenti a szívinfarktus rizikóját. A borban lévő anyagok csökkentik az inzulinrezisztenciát, kedvező hatással vannak az anyagcserére, csökkentik a pulzust és a szívet jó energetikai állapotba hozzák. Ugyanakkor ennek a mennyiségnek nincs kimutatható máj- és idegkárosító hatása és nem okoz függőséget sem.

Az alkoholok ételek melletti alkalmazása során is azt tapasztalták, hogy mind a vörösboros, mind a sörös pácolás hat órán keresztül a káros vegyületek megjelenését 90 százalékban megakadályozta.