Összművészeti felvilágosodás – kép és hang és fény és szöveg és gondolat és kritika és zene és sütemény. Az első születésnapját ünneplő GonzoPress Magazin 2011. február 3-án a Dürer Kertbe költözik, hogy egy nagyszabású rendezvényen, már-már fikcióba oltva mutassa be napjaink haladó gondolkodású fiatalságának reflexióit… a magyar valóságra?
A regisztrált tehetségpontként működő, alternatív online magazin valami olyasmit valósít meg első születésnapja alkalmából, ami képes lefedni önnön hitvallását, miszerint olykor a legjobb tény maga a fikció. Ennek megfelelően a délután négy órakor kezdődő „összművészeti mulatságon” csaknem két tucat képzőművész – köztük pályájuk elején lévő és már elismert tehetségek – állítanak ki munkáikból egy-egy csokorra valót. A szervezők direkt nem határoztak meg konkrét témát számukra: az egyre csak terebélyesedő posztmodern stílus keretein belül mindannyian azt hoznak és állítanak ki munkásságukból, amit éppen megfelelőnek tartanak e jeles alkalomra.
A kiállító képzőművészek között fellelhető Dömsödi Zsolt, valamint Herencsár András neve is – míg előbbi, friss diplomás grafikusművész többek között a 2009-es londoni George A. Romero pályázat első helyezettje, addig Herencsár András már a 70-es évek óta boncolgatja „aprólékosan monumentális” munkáiban a posztmodern képzőművészet határait.
Eddig a vizuális szellemi táplálék, amely mintegy állandó elmemélyi rágcsálnivalóként fellelhető lesz a Dürer Kert nagytermében – kiegészülve a Fényszórók csapatának progresszív látványtechnikájával.
Hanem ami a verbális gondolatébresztést illeti: a kisteremben 16.30 órai kezdettel szemináriumokat látogathat a nagyérdemű: szó lesz a szubkultúrák és az iskoláskorú fiatalok veszélyeztetettségének összefüggéseiről (Kőszegi Éva Boglárka szociálpedagógus előadásában), majd napjaink képregény- és mozgókép trendjeiről (Szabó Dániel, a PTE filmelmélet és filmtörténet szakos hallgatójának prezentálásában). Végezetül pedig magát a nagybetűs Szólásszabadságot állítjuk élére – mert az ugyan egy dolog, hogy az elmúlt másfél hónapban ezrek vonultak utcára miatta, de vajon tudjuk-e, hogy mit féltünk ennyire? Érettek vagyunk rá? Kellően olvasni és gondolkodni akaró emberek vagyunk ahhoz, hogy betölthesse funkcióját, és valóban hatékony hatalmi kontroll lehessen? A válaszok megtalálásában Molnár Péter, a Közép-Európai Egyetem Médiakutató Központjának szólásszabadság-jogásza, valamint Szigeti Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért médiajogásza lesz a hallgatóság segítségére.
Mindezek mellett a rendezvényen Bencze Attila erdélyi író, költő dedikálja könyveit, valamint a Monit Magazin szerkesztői is tiszteletüket teszik, hogy életre keltsék két rovatukat: jelesül a „Hollandot” és a „Gasztrót”. Lesz holland és fríz nyelvlecke, holland földrajz, történelem és társadalom – no és persze, ha már gasztronómiáról van szó, nem maradhat el a sütievés sem.
Ha pedig már kellőképpen teli a has és a fej, jöhet az önfeledt szórakozás: este 9-től több helyszínen hajnalig tartó elektronikus zenei banzáj veszi kezdetét, melyen az egyenletes és tört ütemek folyamatos gerjesztéséről és fülekbe simításáról többek között az October Mushrooms, az Earwig Crew, Dj Elf, a Mondo Dubz, Arsene Lupin, Gépházkollektíva by PöppFM, a Bacsárdi Bros, Lada, valamint az N.I.L. gondoskodik.
Az egész este zenei programja élőben sugárzásra kerül a PöppFM online rádión!
Kövesd az eseményt a Facebookon:
Részletes programot, bannert, mellékeltünk.
Kérem sajtóakkreditációs szándékukat időben jelezzék a sajto@gonzopress.hu címen!
Köszönettel és Üdvözlettel
Baglyas Ádám
főszerkesztő
GonzoPress Magazin