2011-ben a Minősített Közművelődési Intézmény Címet a Debreceni Művelődési Központ érdemelte ki, amit a kulturális miniszter adott át ünnepélyes keretek között a Magyar Kultúra Napján. A DMK 213 oldalas pályázatot nyújtott be, melyben az intézmény tevékenységrendszerét és szervezeti működését elemezte, mutatta be, illetve értékelte.

A DMK 8 féle tevékenységet végez: információs, ismeretterjesztő, képzések szervezése, kiállítások rendezése, művelődő közösségek működtetése, rendezvények, táborok szervezése, és származtatott alapszolgáltatások.

Ezek közül most kiemelten a minősítést az információs, a képzések szervezése és a kiállítások rendezése tevékenységekre kértük és kaptuk meg. De szinte valamennyi tevékenységünkre kérhettük volna, hiszen az értékelés szerint megfeleltünk a követelményeknek.
A beadott pályázatunkat először formailag értékelték. Majd szakértők helyszíni ellenőrzése, auditja következett, amikor az általunk leírtak megfelelőségét vizsgálták.
A részletekig menő értékelést igazolja, hogy a szakértők 147 oldalas összegzést készítettek a munkánkról. Az értékelés, elemzés a dokumentumainkra, a vezetőkkel és munkatársakkal történt személyes beszélgetésekre, kérdésekre, ill. az adott tevékenységelemek helyszíni tapasztalataira épült.

A DMK folyamatos fejlesztő munkája révén jutott el eddig az eredményig. Továbbá fontos szerepe volt ebben a dolgozók képzésének, a jó tapasztalatok gyűjtésének és alkalmazásának, a kiterjedt, korrekt partnerkapcsolatoknak, együttműködéseknek is.
A Debreceni Művelődési Központ (továbbiakban DMK) helyi önkormányzati fenntartású intézmény, 1980 óta folyamatosan változó, fejlődő szervezet.

A DMK a helyi közösségi kultúra intézménye: a Debrecenben létrehozott kulturális értékek bemutató helye, új értékek létrehozásának ösztönzője, segítője, a közösségi, kulturális tevékenységek központja, az amatőr művészeti tevékenységek otthona, segítője. Munkájával jelentős mértékben hozzájárul a városban élő polgárok életminőségének javításához, a helyi társadalom fejlesztéséhez, a magyar nemzeti kultúra hagyományainak, értékeinek megőrzéséhez, ápolásához, az élethosszig tartó tanulás szemléletének és gyakorlatának terjesztéséhez.

Kezdetben, (1980-tól) egy komplex intézmény – az Újkerti Általános Művelődési Központ – részeként működő intézményegység volt. 1997-ben ebből a szervezetből kivált és önálló jogi személyiségű – Újkerti Közösségi Ház – lett. Majd 2000-től a város kulturális intézményrendszerének átalakítása következtében több intézményi egység kapcsolódott hozzá. A szervezet ezáltal egy intézményhálózattá fejlődött és 2005-ben a fenntartó önkormányzat létrehozta új elnevezéssel a helyi közművelődési alapellátást biztosító intézményét a Debreceni Művelődési Központot.
Az intézmény fennállása három évtizede alatt számos átszervezést, összevonást, integrációt élt át, illetve valósított meg.

Az intézmény ma is az évtizedekkel ezelőtt megfogalmazott célkitűzése mentén végzi munkáját, mely a következő:
„ …. Elérendő cél egy olyan közművelődési intézményhálózat megteremtése a városban, ahol helyet kapnak a különböző társadalmi csoportok és korosztályok, ahol hivatásos szakemberek és civil közösségek, önkéntesek, a közösségükért ténylegesen munkálkodók természetes szövetségben végzik értékközvetítő feladataikat, hozzájárulva az egyén művelődéséhez, kreativitásának fejlődéséhez, a helyi társadalom életminőségének javításához….”

A DMK ma a város közművelődési alapintézménye, melynek meghatározó szerepe van Debrecen kulturális alapellátásában. Egy nyolc (júliustól 9) egységből álló intézményhálózatot működtet Debrecen városrészeiben. Azaz: 5 (júliustól 6) közösségi házat (Belvárosi, Újkerti, Homokkerti, Józsai, Kismacsi, illetve a Csapókerti), a Tímárház - Kézművesek Házát, az Amerikai Kuckót, valamint a Honvédtemető és Mauzóleum Emlékhelyet.
Az intézményhálózat egységeiben több mint 120 közösség (művészeti csoport, kör, klub, szakkör, tanfolyam) működik. Rendezvényeink (kiállítások, versenyek, vetélkedők, pályázatok, műsoros rendezvények, családi programok) száma évente meghaladja a fél ezret, látogatóink száma pedig a félmilliót. A DMK mintegy 80 civil szervezettel van munkakapcsolatban, melyekkel együttműködve szervez programokat, konferenciákat, szolgáltatásokat.
Az intézményhálózaton kívül is jelentős közösségi-művelődési tevékenységet folytat városszerte. Így évek óta a gyermeknaphoz kapcsolódva és advent idején Városrészi Családi Programokat szervez Debrecen több mint 20 városrészében.

Az elmúlt években kialakítottunk egy stabil szervezetet, illetve megteremtettük a korszerű működéshez szükséges technikai, infrastrukturális, és ingatlan, illetve a személyi-szakmai feltételeket.
Ezt egyrészt úgy sikerült elérni, hogy az adódó pályázati lehetőséggel élt az intézmény, eredményesen szerepelt azokon és így forrásokat teremtett mind a szakmai munkához, mind a tárgyi és eszközrendszer fejlesztéséhez.
Másrészt a folyamatosan fejlődő kiteljesedő munkájával elnyerte a fenntartó bizalmát és a város önkormányzata támogatta kezdeményezéseit, a vezetők segítették azok megvalósulását.

Az intézmény életében 2011 - től már a tartalmi, minőségi fejlesztés, a szolgáltatások körének bővítése került a középpontba.

A DMK - nak összesen 34 dolgozója van. Ebből 2 fő vezető (igazgató és igazgató helyettes). A 34 főből 15 fő szakalkalmazott (művelődésszervezők, intézményi kommunikátor, andragógus), 19 fő pedig üzemeltetési, üzemviteli dolgozó (intézményi titkár, informatikus-hangtechnikus, információs, dekoratőr, gazdasági ügyintéző, ügyviteli dolgozó, karbantartó, gépkocsivezető, takarító-teremőr).
Az egyes egységekben jórészt 1 – 2 fő szakalkalmazott és 1-2 fő üzemviteli dolgozó látja el a feladatokat.
Az intézmény feladatainak ellátása a DMK munkatársainak szoros együttműködésén alapul.