Hajítsd el Cosmót, kapcsold ki a pornót, és irány a Centrál Színház! Így hívnak minket a Francia rúdugrás c. előadásra. A darabot Boccaccio erotikus novellái ihlették, ugyanakkor nagyon hasonlít egy tévés sitcom-hoz, ahol az egyik vicc követi a másikat. Kovács Patrícia laza, könnyed, és bohókás stílusban színház falain kívüli és belüli szexuális és párkapcsolati történetekről mesél.
- Hogyan kerültél a gyerekszerep Maszat Jankától az idei évad egyik legszexisebb szerepébe?
- Megkeresett a rendező, Mohácsi István. Nagyon jó és szórakoztató vígjáték volt első olvasásra is, az egész nyár úgy telt, hogy hol itt, hol ott mindenféle pincékben, padlásokon próbáltunk és reménykedtünk, hogy valakinek megtetszik és bemutatja, végül a Centrál Színház rácsapott. Aminek azért is örülök, mert az egyik kedvenc szerepemet Charlotte-ot a Nyári éj mosolyában szintén itt játszom.
- Ez a második szerep, amit a Centrál Színházban játszol, tehát vége a „Víg”alomnak?
- Igen, már nem vagyok a Vígszínháznál társulati tag, bár van ott egy előadás, amiben még játszom, de szerencsére mellette sokfelé nagyon jó szerepeim vannak, a Nemzetiben, a Karinthy Színházban és az Ódry Színpadon is játszhatok.
- Az Ódry Színpadon a kortárs svájci szerző, Lukas Bärfuss darabjában láthatunk – arról szól, milyen katasztrófák következhetnek abból, ha a szülők nem készítik fel gyermekeiket a szexualitásra, a Francia rúdugrásban pedig e téma szinte összes pszichológiai fonala felgombolyítható. Mit szólsz hozzá, hogy ennyi erotikus témájú szerepre kérnek fel?
- Azért ez nem így van. Az Ódry Színpadon végzős főiskolásokkal játszom egy kvázi nagymama korú szerepet az egyik fiú anyukáját. A többi darabban sem erotikus témájú szerepeim vannak, hanem olyan darabokban játszom amik a szexualitásról is szólnak. Szerintem egyre bátrabban kommunikálnak a színházvezetők, a színházak.
A darabban is elhangzik, hogy az egyik legfontosabb az ember életében, hogy kiegyensúlyozottak legyünk a szerelemben és a szexualitásunkban. Most valahogy így jött ki, hogy több olyan darabot játszom, ahol ezek jelentős fontosságúak. Ezeket az előadásokat pont azért lehet szeretni, mert beszélnek olyan dolgokról, amikkel kapcsolatban az ember inkább titkolózik.
- Te nem titkolódzol?
- Nekem soha semmiféle bajom nem volt a nemiségemmel, bármilyen kérdést feltettem, arra válaszoltak a szüleim, olyan könyveket adtak a kezembe és olyan filmeket néztem meg, hogy sose volt ezzel problémám. Színészként is meg tanultam a saját testemet kezelni, viselni, szeretni. Sok olyan emberrel találkozom, akiknek problémás ez.
- Mondanál olyan filmet, ami például nagy hatással volt rád ebből a szempontból is?
- Nagyon nagy kamaszkori élményem Az utolsó tangó Párizsban, szerintem még nem voltam tizennyolc éves, mikor láttam.
- Van olyan színész, színésznő, aki egyből eszedbe jut az erotika szóról?
- Igen, Julianne Moore, Monica Belucci, ők nagyon tudják a saját testüket, nőiségüket viselni, ami csodálatos. Magyar színésznők között is sok olyannal találkozom, akiktől lehet tanulni nőiességet, kecsességet, kisugárzást. Nagyon nőiesek a magyar színésznők.
- Mi van a fiúkkal?
- A magyar színésznők sokkal nőiesebbek, mint amennyire férfiasak a magyar férfi színészek. Persze vannak kivételek, akikkel szerencsémre volt alkalmam játszani!
- A sok munka mellet, hogyan pihensz?
- Otthon szeretek lenni, barátokkal, családdal.
- Részt veszel mostanában valamilyen rendezvényen, közös ünnepen, futás, maraton, jótékonyság ünnepibb köntösben, vagy csak simán köntösben otthon, kettesben?
- Kihasználom, ha azokkal lehetek együtt akiket szeretek.
- Tervek, álmok az új esztendőre fogadalmak, vágyak, kívánságok?
- Több meglepetés is lesz. Nem szoktam újévi fogadalmakat kötni.
Szerző: Vári Sasa (Budapest Terminál )