Nem titok, hogy a jelenlegi gazdasági viszonyok hatására a múzeumok is rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. A Magyar Nemzeti Múzeum - a többi közgyűjteményhez hasonlóan - mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyre nehezebb körülmények ellenére változatlanul magas színvonalon szolgálja a kulturális örökség védelmének, a magyar és az európai hagyomány őrzésének, megújításának ügyét. Célunk, hogy miközben árfolyam-ingadozások hírei határozzák meg mindennapjainkat, felhívjuk a figyelmet azokra a szellemi és kézzelfogható kincsekre is, amelyek értéke független mindattól, ami a gazdaságban és a közéletben történik.

Törekvésünk megvalósításában – túlélési stratégiánk részeként - a jövőben nagy szerepet szánunk önkéntes segítők bevonásának is. Így lesz ez 2012. január 21-én is, amikor a Magyar Kultúra Napja alkalmából barátaink – egyetemi oktatók, másközgyűjtemények munkatársai, a magyar tudományos élet neves képviselői –segítenek nekünk a tudományos ismeretterjesztés és a közösség kulturális cselekvésre ösztönzésének munkájában.

Ezen a napon már a múzeum nyitása is rendhagyó módon zajlik, hiszen reggel tíz órakor Csorba László főigazgató saját kezűleg fogja a Magyar Nemzeti Múzeum kapuját a sajtó képviselői előtt kulcsával megnyitni, a látogatók előtt kitárni. A múzeum Előcsarnokában megtartott sajtótájékoztatót követően a történeti kiállítás termeiben neves vendégelőadóink tartanak rendhagyó tárlatvezetést, beszélgetnek az érdeklődőkkel, válaszolnak a látogatók kérdéseire.

Az egész napos, ingyenes programon összesen 13 témában, 13 neves előadótól hallhatnak különleges előadást a látogatók, akik így a múzeumban látható műtárgyakat újra és talán új nézőpontokból is megismerhetik.
Közreadta: Maul Ágnes