A Debreceni Művelődési Központ egységeiben játszóházakkal és egyéb hagyományőrző programokkal idézzük fel a farsangi népszokásokat. Józsán idén 6. alkalommal rendezzük meg a farsangi felvonulást, amelyen a gyermekek és a felnőttek maskarákba bújva végigvonulnak a főutcán.
A farsangi rendezvényeink közül a legkiemelkedőbb – az ünnepkörhöz kapcsolódó – Hajdúságai hagyományaink elnevezésű programsorozat, amelyben a farsangi népszokásokat elevenítjük fel a Pergő Zenekar és a Radics Béla Zenei Egyesület közreműködésével a Belvárosi, Újkerti, Homokkerti, Józsai Közösségi Házakban és a Tímárházban.
A Debrecen mezővárossá nyilvánításának 650. évfordulója alkalmából – ez évben – szervezendő rendezvények sorába illeszkedik a „Debrecen öröksége” programsorozat, amelyben a debreceni képzőművészeti élet meghatározó egyéniségeiről lesz szó február 8-án az Újkerti Közösségi Házban, és február 25-én a Józsai Közösségi Házban. A gyerekek környezettudatosságát, egészséges életmódját, szexuális felvilágosítását, és a legális-illegális drogok veszélyeire való felkészítést célozza a február 21-24. között megrendezendő Újkerti Egészséghét az Újkerti Közösségi Házban.
A vizuális kultúra kedvelői ebben a hónapban is számos képzőművészeti élménnyel gazdagodhatnak. A „Maradandóság és megújulás” - debreceni viseletek egykor és ma c. kiállítás egészen március 18-ig látogatható a Belvárosi Galériában, ahol a 18. századtól egészen napjainkig láthatók viseletek. Nemcsak eredetiben, de képzőművészeti alkotásokon, akvarell és olajfestményeken, valamint fotográfiákon is megismerhetjük az egykori cívispolgárok, parasztok, kalmárok, kereskedők, egyetemi tanárok és a Református Kollégium diákjainak viseletét. Érdekesség, hogy a kiállított tárgyak között a Kölcsey család hagyatékából is láthatók darabok.
Február 12-ig tekinthető meg Burai István jubileumi kiállítása a Mű-Terem Galériában. Ugyanitt február 17-én „Párhuzamos (?) valóságok” címmel Tarnóczi József festőművész kiállítását nyitjuk meg. A dr. Rozsnyai István gyűjteményéből rendezett festett bútorok c. kiállítás egészen a hónap végéig látogatható a Tímárházban.