A TÉKA együttes 1976-ban alakult Budapesten. Célkitűzésük, hogy a magyar népzene eredeti hangzásvilágát megőrizzék. Tagjai a falun élő zenészmesterektől gyűjtötték a dallamokat, tanultak tőlük, együtt muzsikáltak lakodalmakban, bálokban, táncházakban.
Fontos számukra, hogy a dallamok és a játékstílus megőrzése mellett átadják tudásukat a fiatalabb generációknak. Tanítanak művészeti iskolákban, zeneiskolákban, valamint segítik a magyar népzenei élet utánpótlásának kialakítását. Nevükhöz kötődik a népművészeti táborok kialakítása, lebonyolítása. A legendás Téka népművészeti táborban ezrek váltak a magyar kultúra elkötelezettjeivé. 1977 óta működő klubjuk az egyik legközkedveltebb táncházak közé tartozik. A ,,Magyarok muzsikája” című ismeretterjesztő koncertsorozatukkal számos iskolában és óvodában adnak teljes képet a magyar nyelvterület táncairól, zenéiről, jellegzetes hangszereiről. 24 lemezükkel saját műsorukat, valamint mestereik repertoárját örökítették meg, tisztelegve előttük.
Munkájukat a Népművészet Ifjú Mestere, az Erdélyi Világszövetség Becsületrend Rubinja, a Magyar Művészetért és a Bartók Emlékdíjjal ismerték el. Koncertjeikkel számos ország világzenei színpadán arattak kimagasló sikert etnostílusú játékmódjukkal. Nagy sikerű koncertjeikkel bejárták Európa szinte valamennyi országát, és muzsikáltak Mexikóban, Kanadában, Indiában, Japánban, Kínában, Ausztráliában és az USA -ban is.

A Téka együttes tagjai:

Ráczkyné Tárnoki Beatrix – ének, kobza
Az Ürömi József Nádor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben éneket és kobzát tanít.
Ökrös Csaba – hegedű
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, zeneszerzői tehetsége is egyre közismertebb a zenei világban, valamint a Kodály-díj tulajdonosa.
Soós András – hegedű, kontra
Erdélyben, Széken született, muzsikájával és kivételes tehetségével egyénisége az együttesnek. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 3. éves hallgatója.
Havasréti Pál – bőgő, tekerő, ütőgardon, dob, ének
Az Ürömi József Nádor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zenetanára. A Téka együttes egyik alapítója.
Lányi György – kontra, duda, kobza
A Téka együttes egyik alapítója, az Óbudai Waldorf Iskolában tanít.

A KONCERT UTÁN TÁNCHÁZ!
A koncert szervezője a NI-MO Art Kft. 2003-ban alakult azzal a céllal, hogy a hazai oktatás, kultúra és sport területén minél szélesebb körben ismertesse meg az érdeklődőket a művelődés, szórakoztatás, egészségnevelés minőségi lehetőségeivel. A cég szlogenje is ezt a célkitűzést hivatott hirdetni: „MINŐSÉG – KULTÚRA”
A rendezvény támogatói: PICARO Kiadó; Debreceni Korzó; Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület; Koczor Pince; Tömöri-Holz Faipari Kft.

Helyszín: Vasutas Egyetértés Művelődési Központ (Debrecen, Faraktár u. 67.)
Időpontja: 2012. február 18. szombat 19.00 óra
A belépőjegy ára: 2000 Ft
Közreadta: Csonka Valter