Szeptember 2-4. között Lakitelken szervezte meg táborát a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT). A találkozó célja, hogy a tagszervezetek nagyobb létszámban megjelent képviselői jobban megismerhessék egymást, lehetőségük legyen a MIT tevékenységének tervezésébe bekapcsolódni, és a magyarországi partnerszervezetekkel közvetlen kapcsolatba lépni.
A MIT-táborban ilyenképpen jelen voltak a MIT tagszervezeteinek átlagban 15-30 fős küldöttségei: az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE), az Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE), a Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ), a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ), valamint az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) részéről, továbbá a MIT elnöksége és közvetlen munkatársi köre.
A helyszín kiválasztása Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke meghívásának köszönhető, aki szombaton személyesen is köszöntötte a résztvevőket, és beszélt a kárpát-medencei népfőiskolai hálózat létrehozásáról. A péntek esti megnyitó keretében Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár, valamint Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke köszöntötte a közel 150 fiatalt. Az államtitkár asszony a támogatáspolitika helyzetéről beszélt, az ügyvezető elnök pedig kiemelte az EMNT és a MIT stratégiai partnerségét.
A táborban jelen volt a Fidelitas, valamint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ, a Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezete), illetve a magyarországi Kultúrműhely Alapítvány és az Ifjúsági Caritas Egyesület képviselete is. Szombat délelőtt a táborban műhelymunkákra került sor a MIT és tagszervezeteinek különböző működési területei mentén: oktatás, nem formális nevelés, kultúra, közművelődés, szabadidős, sport és szórakoztató tevékenységek, ifjúsági szolgáltatások, valamint ifjúságpolitika és érdekvédelem témakörökben. A Kasza Tamás (elnök, Romániai Magyar Cserkészszövetség) vezette oktatási műhelyben kiemelték, hogy a civil szervezetekben már évek óta gyakorolt nem formális oktatási módszereket a formális oktatás kiegészítéseként össze kellene gyűjteni és eljuttatni az illetékes oktatási szakemberekhez.
A kultúra és közművelődés témakörében szervezett műhelyt Tőkés Lehel, az ODFIE társelnöke vezette, ahol számbavették a MIT és a tagszervezetek szintjén szervezett rendezvények kulturális jellegét, és beszéltek arról, hogy miként lehetne megjeleníteni ezeken a rendezvényeken az egy ernyőszervezethez való tartozást. Bozsó Imre Lehel, a MIT alelnöke vezette a szabadidős, sport és szórakoztató programkínálatokkal foglalkozó műhelyt, ahol Tusványos mellett szóba kerültek a tagszervezetek évenkénti országos találkozói, és ajánlatot fogalmaztak meg a sporttevékenységek közös szervezésére, összehangolására. Az ifjúsági szolgáltatásokról, internetes adatbázisokról a Jakab Attila (alelnök, MISZSZ) vezette műhelyben beszélgettek, és javaslatot tettek egy a már működő tagszervezeti irodák mentén létrehozandó információs irodahálózat létrehozására.
Az ifjúságpolitika és érdekvédelem műhelyben Sándor Krisztina elnök vezetésével a népszámlálási kampányról, a jövő évi választásokról beszélgettek, sorra vették a különböző erdélyi és magyarországi politikai pártokkal, szervezetekkel való viszonyukat, és az ifjúságot érintő szakmai háttéranyagok, törvényjavaslatok kidolgozására alkalmas szakértői csoport létrehozását javasolták.
A MIT-tábor keretében szombat este tisztújító küldöttgyűlésre került sor. A MIT legfontosabb döntéshozó testületében jelen voltak a tagszervezetek küldöttei, valamint a MIT elnöksége. A napirendi pontok között elnökségi és tagszervezeti beszámolók, a folyamatban levő programok teendői, a XXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, a Hun-tábor és más nyári programok szervezeti kiértékelője, valamint a középtávú tervek megbeszélése szerepeltek.
A tisztújítás nyomán leköszönt az ernyőszervezet eddigi elnöke, Sándor Krisztina, a küldöttgyűlés pedig két évre új elnökséget választott. A MIT alelnökei: Vadász-Szatmári Huba (az RMCSSZ jelöltjeként), Lovassy Cseh Tamás (az EMI jelöltjeként) és Fancsali Barna (a MISZSZ jelöltjeként), elnöke pedig Bozsó Imre Lehel, a szervezet korábbi alelnöke, az IKE jelöltjeként.
Forrás: MIT Sajtóiroda
Továbbította: Frigyesy Ágnes