A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium alapításának 20. évfordulóján új otthonában kezdi meg az idei tanévet. Ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek felszentelte a kollégium új belvárosi, Horánszky utcai épületét 2011. szeptember 7-én, majd az egykori és jelenlegi jezsuita kápolnában ünnepi szentmisét celebrált.



– Mi a katolikus ember útja és feladata? – tette fel a kérdést szentbeszédében Erdő Péter. A főpap a Kassai vértanúk emléknapján felidézte a keresztény mártírok életútját, akiknek tiszteletét Pázmány Péter 1628-ban kezdeményezte, majd II. János Pál pápa szentté avatta őket 1995-ben. Hangsúlyozta: – Aki minden képességével és erejével keresi Isten akaratát, az tehet legtöbbet az emberekért.
– Az elit szerepe az, hogy mintát adjunk! Szükség van keresztény értelmiségre! – mondta Smuk Péter, a Szent Ignác Szakkollégium rektora az ünnepi tanévnyitón. Beszédében hangsúlyozta: – A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium nemcsak lakhely és nem pusztán az egyetemi tanulmányok kiegészítésének fóruma, hanem elsősorban közösség, ahol az egymás iránti tisztelet, az együttműködés, a másokért való felelősségvállalás és a szolgálat a legfontosabb érték. Smuk Péter bejelentette: a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium szakmai együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel.
Kiss Ulrich SJ prorektor felidézte a kollégium kezdeti éveit és jó munkát kívánt a kollégistáknak. Egyben a tanulás fontosságára hívta fel figyelmüket. – Soha ne elégedjetek meg azzal a tudással, amit már megszereztetek, tegyetek meg mindent a családotokért, hazátokért, Európáért, hitetekért! Ennél kevesebbet nem vállalhattok! Kiss Ulrich kifejezte reményét, hogy a Szakkollégium új épülete nemcsak otthona lesz e közösségnek, hanem olyan munka szellemi színtere is, mely a jövőben mind jobban megvalósítja a mások szolgálatának eszméjét.
– A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium immár Budapest egyik legmeghatározóbb szellemi-lelki központja – jelentette ki köszöntő beszédében Forrai Tamás SJ provinciális, aki rámutatott: korunk bizonytalan, értékvesztett világában a kreatív hűség bátorságával és kiegyensúlyozottságával kell keresnünk a szent ignáci utat! Új evangelizációra van szükség! – mondta a provinciális.
E nap kiemelkedő esemény volt a fiatal, ám igen gazdag múlttal rendelkező kollégium történetében. Smuk Péter, az intézmény rektora kérdésünkre elmondta: – A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumot a Szent Márton Alapítvány hozta létre 1990-ben azzal a célkitűzéssel, hogy olyan felelős, keresztény értelmiségieket neveljen, akik a szociális érzékenység és a lelkiség elmélyítése, valamint szaktudásuk kibontakoztatása révén konstruktív tagjai lesznek majd a társadalomnak. 1999-ben a Magyar Jezsuita Rend átvette az intézményt a korábbi fenntartótól, s egyúttal a Rend lelkiségéből és pedagógiai eszméitől ihletett alapelvek rögzítésével hitet tett a szakkollégiumi jelleg fenntartása mellett.
Jelen pillanatban új fejezet kezdődik a kollégium életében, miután elhagyta két évtizedes kispesti otthonát és új épületbe költözött, ami az eredeti célkitűzések megőrzése mellett lehetőséget ad a szakkollégium szakmai munkájának a modern felsőoktatás feltételeihez igazodó reformjához. A Horánszky utcai épület, amely egyúttal a Magyar Jezsuita Rend központja is, rögös utat járt be a XX. század folyamán. Az 1910-es években eredetileg egy jezsuita főiskola és egy egyetemi kollégium kapott itt helyet, azonban az I. világháború alatt hadikórházzá alakították. A húszas évektől az épület ismét főiskolaként működött, a II. világháború alatt viszont menhelyként szolgált, elsősorban zsidók és katonaszökevények számára. Az ’50-es évek egyházellenes politikájának részeként az épületet államosították, s részben a Közgazdasági Egyetem, a Filmművészeti Főiskola, valamint a Rajk László Szakkollégium kapta meg. A Szent Ignác Szakkollégium beköltözésével az épület visszanyeri eredeti funkcióját. A szakkollégiumnak jelenleg 70 tagja van. Az itteni diákok különböző budapesti felsőoktatási intézmények hallgatói, akik egyetemi tanulmányaik mellett olyan kollégiumi kurzusukon, műhelymunkákon és szimpóziumokon vesznek részt, melyek nemcsak a szakmai munkájukban való elmélyedésre, hanem más tudományágakkal való megismerkedésre, tudatos interdiszciplináris kitekintésre is alkalmat adnak.
Végezetül kik is a jezsuiták? A jezsuita életének középpontjában a Jézussal való személyes kapcsolat áll. Minden apostoli munka gyökere ez a kapcsolat. A jezsuita arra hivatott, hogy ne csak az imában, hanem tevékenységben is megtalálja Istent, tevékenységben is szemlélődjön. Jézussal együtt akarnak munkálkodni a Szeretet országának eljövetelén.
Az első jezsuiták úgy foglalták össze küldetésüket, hogy az nem más, mint a keresztény hit védelme és terjesztése, az emberek segítése a keresztény életben való növekedésben. A Társaság küldetése tehát egyszerre irányul a már keresztények felé és azok felé, akik még nem ismerik Jézus Krisztust. Szent Ignác szerint a Társaság célja, hogy "embertársainkat Isten ismeretéhez és szeretetéhez és lelkük üdvösségéhez" segítsük Isten nagyobb dicsőségére!
Frigyesy Ágnes
A szerző felvételeivel