A Teremtés Ünnepének Napján, 2011. szeptember 1-én sajtótájékoztató keretén belül mutatták be azt a programsorozatot, mely tíz hónapon keresztül tizenkét településen hétvégi előadások, műhelymunkák, kulturális esteken stb. át igyekszik elérni, és bemutatni, mit tegyünk, hogyan óvjuk teremtett világunkat.
– A teremtett világ mögött transzcendens, mégis személyes és jóságos hatalom áll, akit a keresztény hit szerint Jézus Krisztusban ismerhetünk meg, mert benne jelenti ki önmagát. Ez a személyes és transzcendens valóság – akit teremtő, gondviselő és megváltó Istenként tisztel a krisztusi ember – lényege szerint maga a szeretet és bölcsesség, s e lényegi szeretete és bölcsessége okán és szerint hívta életre a világmindenséget. A teremtés, mint valóság tehát eredendően jó. Benne az ember eredendően szabad és ezen túl partneri szerepet, megbízatást kap a teremtés őrzésére, gondozására, fenntartására. (1Móz 1) Ám az ember egyszerre védheti és pusztíthatja a világot.
A Biblia szerint Isten az embernek adta a teremtett világot, melyet jónak, szépnek alkotott. Isten ajándékát, a teremtett világot az embernek védenie, oltalmaznia kell, s nem elpusztítania – hangsúlyozta Szebik Imre ny. evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke, aki felhívta a figyelmet a felelősségteljes élet hordozására. Kalota József ortodox érseki vikárius, az Ökumenikus Tanács alelnöke rámutatott: az ortodox egyház régóta ünnepli a teremtés napját. I. Bartolomaiosz pátriárka pedig kiemelten fontosnak tartja a teremtett világ védelmét és megóvását. A „zöld pápaként” is emlegetett őszentsége 1999-ben járt először Magyarországon, de nem egyházfőként, hanem környezetvédőként vett részt A Duna, az élet folyója elnevezésű környezetvédő programon.
Béres Tamás evangélikus egyetemi docens, a program szakmai vezetője hangsúlyozta: – A környezetszennyezés, az energiaválság, a klímaváltozás valamint mindezek gazdasági, társadalmi és politikai előzményei és következményei egyaránt ránehezednek a teremtésre és a hívő ember lelkiismeretére. E kettősség felismerése áll amögött a pályázat mögött, melynek elnyerésével a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa tízhónapos programsorozatba kezdett: „Tradicionális és innovatív értékek tudatosítása és érvényre juttatása a fenntartható közösségi életmód szolgálatában – MEÖT kampány” címmel.
Tégláson indult az országos, ökumenikus programsorozat a környezet- és teremtéstudatos életmódért. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program pályázatának támogatásával a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Szociáletikai Bizottsága valósítja meg a projektet. A pályázat értelmében vállalták, hogy az elkövetkezendő tíz hónapban 12 településen rendeznek kétnapos hétvégi programokat, ahol előadások, kiscsoportos műhelymunkák, közös étkezések, kerekasztal beszélgetések, vetélkedők, kulturális est és istentisztelet keretében törekszenek arra, hogy a résztvevők tudatosítsák saját, közösségi életvitelük fenntartható elemeit, emellett világossá váljanak a változtatás szükségének vagy lehetőségének elemei. Olyan közös tanulásról van szó, melyben az életvitel, életforma jó és rossz szemléletéről és gyakorlatáról lehet beszélgetni és természetesen ezekből levonni a szükséges tanulságot – mondta Gadó György Pál természetvédelmi szakmérnök, a kerekasztal-beszélgetések moderátora.
Arra az újságírói kérdésre, részt vettek-e a program szervezésében a katolikus testvérek, Bóna Zoltán programvezető, református lelkipásztor, a MEÖT főtitkára így válaszolt: – A szervezői munkában közvetlenül nem, mert protestáns és ortodox kezdeményezésről van szó, de a program megvalósításában részt vettek a katolikusok is, hisz például Gyulán a katolikus iskolában találkozhattak az előadók az érdeklődőkkel.
A programsorozat Téglás, Balassagyarmat, Csurgó, Pápa, Sárospatak, Gyula várost követően Szegeden, Pécsen, Sopronban folytatódik, és Debrecenben zárul.
Frigyesy Ágnes
A szerző felvételeivel