Országos Sajtószolgálat - A kormány kezdjen vizsgálatot, hogy miért akartak közérdekű adatokat eltitkolni a Paksi Atomerőmű vezetői? Budapest, 2011. szeptember 10., szombat (MTI) - A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) a legnagyobb örömmel üdvözli a Fővárosi Bíróság döntését, amelyben kötelezte a Magyar Villamos Művek Zrt.-t a Paksi Atomerőmű tervezett bővítéséről szóló Lévai projekt adatainak nyilvánosságra hozatalára. A JESZ szerint ugyanakkor megdöbbentő, hogy a nyilvánosságra hozatalhoz bírósági döntés volt szükséges, miután egy hasonló pert már elveszített a Magyar Villamos Művek Zrt.

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) megdöbbentőnek tartja, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. megpróbál eltitkolni közérdekű adatokat az adófizetők elől. Az embereknek alapvető joguk, hogy tudják, mire kívánja költeni az állam adóforintjaikat, különösen egy atomerőmű esetében, amelynél egyrészt komoly kockázati  tényezők is felmerülnek, másrészt lehetnek alternatív megoldások. A Magyar Villamos Művek vezetőinek eljárása azért is elfogadhatatlan, mert egy hasonló pert a közelmúltban már elveszítettek, amiből talán már megtanulhatták volna egy jogállam működését. Ezért a JESZ felszólítja a kormányt, hogy kezdjen felelősségrevonási eljárást a Magyar Villamos Művek Zrt-nél, amelynek legkisebb elvárható eredménye az kell legyen, hogy ne az adófizetők fizessék az elveszített per költségeit, hanem azok, akik miatt a perre sor került. 

Ugyanakkor felmerül annak a gyanúja, hogy nem egyszerű ostobaságról van szó, hanem az atomlobby kiszolgálásáról. Hogyan várhat a magyar lakosság korrekt tájékoztatást például egy atombalesetről olyan emberektől, akik közérdekű adatokat is igyekeznek előlük eltitkolni? A JESZ egyetért Németország, Svájc és Olaszország felelős vezetőivel, akik szerint a XXI. század legfontosabb energiatermelői nem az atomerőművek lesznek, hanem az új, alternatív energiaforrások. Mint ez az eset is mutatja, se az emberi, se a szakmai, se a biztonsági tényezők nem arra mutatnak, hogy a magyar adófizetőknek további horribilis összegeket kellene fordítaniuk megalomán atomfejlesztésekre.
Kiadó: JESZ sajtó
Közreadta: Polgár Julianna
(szerkesztő-riporter - Duna TV, MTI, MTVA - konyvtar@dunatv.hu;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; POLUS ONLINE - lillatti8@gmail.com)