A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) költségvetéséből 1,346 milliárd forintot csoportosítanak át a Nemzeti Kulturális Alaphoz. Az összeg több kulturális program, illetve tematikus pályázat pénzügyi fedezetét biztosítja. A közlemény szerint Réthelyi Miklós miniszter hétfőn intézkedett az 1 milliárd 346 millió 200 ezer forint átcsoportosításáról.

Az összeg fedezetet biztosít a II. kategóriába besorolt zenekarok és énekkarok támogatására; a VI. kategóriába besorolt független színházak tevékenységének támogatására; valamint a színházak, illetve zenekarok és énekkarok számára, kiemelt művészeti célok megvalósítására kiírt pályázatokon odaítélt támogatások kifizetéséhez. Ebből az összegből folyósíthatja az NKA a művészeti társadalmi szervezetek működési támogatásait, valamint a Közkincs Hitelprogram 2011. évi tőke- és kamattörlesztés támogatását is.

„A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságától Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár azt kérte, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy minden nyertes pályázóval, illetve kedvezményezettel az elnyert támogatás folyósításához szükséges támogatási szerződések a lehető legrövidebb időn belül készüljenek el” – olvasható a közleményben. Az összeg folyósításával azok a művészeti szervezetek és független színházak is hozzájuthatnak a támogatásokhoz, amelyek az elmúlt hetekben a nyilvánosság előtt kifogásolták, hogy még nem kapták meg a nekik megítélt összegeket.

Szeptember közepén négy magyar írószervezet nyílt levélben kérte a miniszterelnök segítségét, mivel a működésükhöz biztosított 2011-es támogatásaikat még nem kapták meg. L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának fideszes elnöke a nyílt levél kapcsán hétfőn a parlamentben felhívta a figyelmet arra, hogy ezekhez az írószervezetekhez hasonlóan számos más kulturális szervezet sem kapta meg a 2011-es állami támogatását. Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár L. Simon László kérdésére válaszolva többek között azt mondta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap igazgatósága 30 napon belül megköti a támogatási szerződéseket.

Karácsony Gergely (LMP) írásbeli kérdést intézett Réthelyi Miklóshoz, azt tudakolva, hogy mikor kaphatják meg a független színházak az elnyert támogatásokat. Mint az LMP keddi közleményében írták, a független színházak annak ellenére nem jutnak hozzá a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázati pénzeihez, hogy a támogatási döntések már rég megszülettek, és az összeg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál rendelkezésre áll.

Szerdán tizenöt művészeti szervezet intézett nyílt levelet a miniszterelnökhöz, a nemzeti erőforrás miniszterhez, valamint a kultúráért felelős államtitkárhoz, emlékeztetve arra, hogy az illetékes minisztérium nem juttatta el a művészeti terület társadalmi szervezeteinek idei működésére hivatalosan megítélt összeget. A szervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy a pályázati alapon támogatott művészeti szféra támogatási rendje és annak jogi környezete a rendszerváltoztatás óta kidolgozatlan, átláthatatlan, kaotikus, ami miatt lehetetlen az érintett szervezetek kiszámítható működtetése. A probléma megoldása érdekében arra kérték a kormányt, hogy kezdjen párbeszédet a művészeti szervezetekkel.
(MTI)