A matematika egyik magyar "sikerágazata", a kombinatorika legkiválóbb kutatói immár hatodszor rendezik meg EuroComb elnevezésű konferenciájukat, amelynek idén Budapest ad otthont. Az esemény keretében az Akadémián tudóstársai és tanítványai köszöntötték a 70 esztendős Katona Gyula akadémikust, a tudományág egyik legismertebb képviselőjét, valamint átadták az Európai Kombinatorikai Díjat is.
"A matematikában a hetvenes számnak nincsen különösebb jelentősége. Egy ember életében azonban a hetvenedik születésnap jó alkalom rá, hogy számvetést készítsen eredményeiről" - mondta Pálinkás József a magyar kombinatorikai iskola kiemelkedő képviselője, Katona Gyula akadémikus tiszteletére rendezett ünnepségen. A kollégák, barátok és tanítványok részvételével az MTA dísztermében tartott köszöntőn az Akadémia elnöke a matematikát az egyik legsikeresebb magyar tudományágnak nevezte, és reményét fejezte ki, hogy a neves kutató tudományos tevékenysége mellett az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa tagjaként az MTA munkáját is segíteni fogja.
A pályatársak nevében az ünnepeltet Pálfy Péter Pál akadémikus, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatója és Szász Domokos a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke köszöntötte, méltatva Katona Gyula sikerekben gazdag életútját, Jerry Griggs, az University of South Carolina tanára pedig tudományos előadással tisztelgett az ünnepelt munkássága előtt.
Az eseményen adták át az Európai Kombinatorikai Díjat is. A 2500 euróval járó, 35 évesnél fiatalabb európai kutatókat jutalmazó elismerés szponzora a Bojár Gábor az MTA Stratégiai Tanácsadó Testületének tagja által alapított Aquincumi Technológiai Intézet (Aquincum Institute of Technology, AIT-Budapest) volt. A díjat idén a brit David Conlon mellett a cseh Daniel Kráľ kapta. David Conlon az extremális kombinatorika területén végzett kiterjedt kutatásaiért, különös tekintettel a Ramsey-számok, a ritka Ramsey-halmazok és a Sidorenko-sejtés kapcsán elért eredményeiért részesült az elismerésben, míg Daniel Kráľ a gráfelmélet és ugyancsak a kombinatorika területén végzett átfogó kutatásaiért, elsősorban a ritka gráfok színezési problémájának vizsgálatáért, valamint a Lovász-Plummer-sejtés megoldásához való jelentős hozzájárulásáért vehette át a díjat.
Katona Gyula köszöntése és a díjátadás után, csütörtökön folytatta munkáját a hétfőn kezdődött 6. Európai Kombinatorikai Konferencia (European Conference on Combinatorics, Graph Theory and Applications). A Magyar Tudományos Akadémia, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Bolyai Janos Matematikai Társulat által rendezett programsorozat a kombinatorika idei legnagyobb nemzetközi tudományos eseménye, a mintegy 300 résztvevő közül sokan Európán kívülről érkeztek. A tudományág jelentősége napjainkban nem csupán a matematikai, számítógép-tudományi kutatásokban növekszik, hanem a mérnöki tudományok, a fizika, illetve az élet- és társadalomtudományok területén is.