Nagyszabású kiállítás nyílik a Dénes Galériában a Koh Kong hajóroncs elveszett kínai kincseiből, amelyeket a Sziámi öbölből emeltek ki.
A kiállítás speciális részén tibeti arany- és ezüsttárgyak lesznek láthatók, több száz éves kínai porcelánok és kétezer éves terrakotta figurák mellett. A tenger mélyéről újra a felszínre kerülő különleges eredeti kínai tárgyakat még sosem láthatta a nagyközönség.
Az elsüllyedt kínai hajó a XIV-XV. századi kerámiáit csodás állapotban őrizte meg a tenger. Szakértő csapat készítette elő a kiállítást, amely október 8-ig lesz látogatható ingyenesen. A kiállítást Zelnik István, az Aranymúzeum tulajdonosa nyitja meg. Szeptember 24-én 17 órakor kezdődik a megnyitó.
A híres Selyemút nemcsak Közép-Ázsia pusztáin keresztül kapcsolta kereskedelmileg össze Európát és Kínát, működött délen egy tengereken át vezető útvonal is. A Dél-Kínai tengerről indultak rakományukkal a kínai hajók, megkerülve az Indiai szubkontinenst. A Perzsa öböl és a Vörös tenger kikötőiben a hajók szárazföldre rakták a szállítmányaikat, és többnyire Gáza városát érintve újból a Földközi tengeren jutottak el európai, főleg itáliai kikötőkbe a középkorban.
A XV. századi Koh Kong hajóroncs kerámiái szintén egy kínai hajó kincsei közül kerültek felszínre a Sziámi öbölből, a helyi kambodzsai halászok révén. Több évszázadot töltöttek a tengerfenéken, íly módon viselik magukon a tenger élővilágának nyomait.