A bukaresti törvényszék csütörtökön érdemben tárgyalt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzésének a kérdéséről, és arról határozott, hogy egy hét múlva meghozza a döntést, amely Toró T. Tibor reményei szerint pozitív lesz.
A párt létrehozását kezdeményező, Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke az MTI-nek elmondta: a bukaresti táblabíróság végre érdemben foglalkozott az EMNP bejegyzési kérelmével, illetve a törvényszék első fokon született elutasító döntése ellen benyújtott fellebbezéssel.
A bukaresti törvényszék júniusban azzal az indokkal nem engedélyezte az új politikai alakulat létrehozását, hogy programjában az alapvető emberi, közösségi és szabadságjogok képviseletét vállalta. Az igazságügyi testület úgy vélte: ez ellentétes a 2003-as, pártokra vonatkozó törvény előírásaival, amely szerint egy pártnak a nemzeti érdekek képviseletét kell vállalnia, nem pedig egy közösség érdekeire koncentrálnia.
A párt kezdeményezői fellebbeztek a határozat ellen, így a táblabíróság másodfokon készül meghozni a végleges döntést. Ez utóbbi testület azonban első ülésén – augusztus 16-án – hozzá sem fogott az érdemi tárgyaláshoz, mégpedig azzal az indokkal, hogy nem érkezett meg az ügy teljes dokumentációja a bukaresti törvényszékről.
Ezért halasztották akkor mostanra a tárgyalást. Toró T. Tibor, aki személyesen részt vett rajta, az MTI-nek elmondta: a bírói testület elutasította az újabb halasztást célzó kísérleteket. Nagyjából ugyanazokról a szereplőkről volt szó, akik különféle manőverekkel a törvényszéken első fokon is meg akarták akadályozni a bejegyzést – mondta a politikus.
„Úgy éreztük, hogy a bírói testület figyelemmel hallgatta érveinket, és egy hét múlva remélhetőleg számunkra pozitív döntést fog hozni" – mondta az MTI-nek Toró T. Tibor.
MTI