Szeptember 27. és október 30. között kerül sor Nagyváradon a Rövid Dráma Fesztiválra, a Rövid Dráma Hete sorozat folytatásaként. Változatos előadások és kiegészítő programok, koncertek várják az érdeklődőket többek között a színház a stúdióterem, a bábszínházban, még a sétálóutcán is, különböző klubokban, kocsmákban, és a Fekete Sas-palota passzázsa alatt is sor kerül egy-egy előadásra.

A magyar vonatkozású programok közül az egyik legfigyelemreméltóbb Földes László Hobo Csavargók tízparancsolata című zenés előadása a filharmónia színpadán. A produkció a debreceni Csokonai Színházban született, Vidnyánszky Attila rendezte. Utakról esik szó a Csavargók tízparancsolatában. A vándorlásról, amely látszatra fizikai cselekedetek sorozata, valójában azonban jelképekkel, titkokkal teljes szellemi barangolás. Az est gerincét a Csavargók tízparancsolata c. kötet versei adják. Úgy épül fel a műsor, hogy kirajzolódjék belőle a zenész világérzékelésének, gondolkodásának fejlődéstörténete. Az előadásra szeptember 29-én, szerdán 20 órától kerül sor a filharmónia koncerttermében, a belépőjegy ára 20 lej.

Egy másik, különleges színházi élményt ígérő előadás a Gianina Cărbunariu darabja alapján készült Mady-Baby, amelyet a temesvári Csiky Gergely színház művésze, Borbély B. Emília ad elő egy kisbuszban, emely a színház parkolójából indul. A monodráma három román fiatalról és az önfeláldozásról szól. Az előadás olvasatában Mady története, egy feltámadástörténet, amely a jóság és bűn, alászállás és megváltás, önzés és áldozathozatal fogalmai köré csoportosul. Az előadást a kevés férőhely miatt többször is bemutatják: szeptember 28-án és 29-én, kedden és szerdán, mindkét napon 16.30-tól és 19 órától.

A szórakoztató programok közül kiemelkedő esemény Lajkó Félix vajdasági születésű hegedű-virtuóz, citeraművész koncertje, amely szeptember 30-án 20 órakor kezdődik a Moszkva kávézóban. A zenész saját bevallása szerint nem tesz különbséget zenei stílusok és irányzatok között; játszik népzenét, klasszikus muzsikát, rockot, bluest, dzsesszt és improvizatív dallamokat. A koncertre a belépő 25 lej.

Az említettek mellett a Szigligeti Társulat két előadását is láthatja a közönség. A Hej páva, hej páva és a Klamm háborúja is október 1-jén, pénteken este 8 órától kezdődik. A Hej páva, hej pávát a színház színpadán, míg Pál Hunor egyéni előadását, a Klamm háborúját a Queens Pubban mutatják be. Az előbbire 10, míg az utóbbira 5 lejért lehet belépőjegyet váltani.

Rövid Dráma Fesztivál keretében mutatja - tervek szerint utoljára mutatja be ebben az évben - a Szigligeti Színház a Leonce és Léna című előadását szeptember 27-én, kedden 21 órától a Fekete Sas-palotában lévő Szabadság Moziban. Aki tehát még nem látta a produkciót vagy újra meg szeretné nézni, most alkalma nyílik erre.
A Popo birodalomban unalom van és üresség, ami nem zavarja az alattvalókat, hisz merev szabályok által működtetett, vegetáló bábuk világa ez: parancsra mosolyognak, parancsra kacagnak, parancsra ásítanak.

Leonce, a fiatal trónörökös herceg ebből a világból menekül a kényszerházasság és a hatalom átvétele elől, akár csak Léna, a mások által választott párja. Jó lenne másnak lenni, legalább egy percre. De lehet-e másnak lenni? El tudunk-e menekülni a felelősség, a kiszabott út elõl? Leonce és Léna megpróbálja ezt. Mindketten menekülnek. Egymás elõl. Végül véletlenszerűen egymásba botlanak. Leonce és Léna utazása, ami mintha nem is térben és idõben történne, úgy zárul le, mintha el sem mentek volna otthonról. Valami mégis történik ez idő alatt: szembesülnek egymással, önmagukkal és ha nem is nőnek fel, a határán vannak egy új életnek, ahol dönteni kell. Büchner Leonce és Lénája egy meseszerű történet váratlan fordulatokkal, véletlenszerű találkozásokkal, meglepetésekkel, bejárt és még be nem járt utakkal, mindez sok humorral, iróniával, kérdésekkel és gondolatokkal fűszerezve.