További fotókért kattint ide
Immár ötödik éve nyitja meg kapuit a Kecskeméti Városháza díszudvarában – minden évben más szakrális üzenettel – létrejövő csodás Rózsakert. – 2007-ben Árpádházi Szent Erzsébet születésének 800 éves évfordulóján összefogtak a történelmi egyházak Kecskeméten. Az első gondolatokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti szervezete, a Keresztény Értelmiségek Szövetsége helyi csoportja, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, és a virág és rózsakultúra iránt elkötelezett kertészek összefogása követte. Így született meg az első Rózsakert ötlete: „Szent Erzsébet rózsakertje”, „ahol a rózsákból megszülető fehér-vörös-aranyban pompázó élő rózsafüzér fogadta az első látogatókat – kezdi beszélgetésünket Rigóné Kiss Éva, a kecskeméti Máltai Szeretetszolgálat csoportjának vezetője.
Majd így folytatja: – A kertbe lépők a magyar- és külföldi rózsanemesítők eredményes munkája révén megismerkedhettek a különböző rózsafajtákkal, a rózsa szerepével a hétköznapok és ünnepek világában. Máltai önkéntesek korbeli öltözetben teljesítettek szolgálatot a kiállítás ideje alatt, a Főplébánia hittanosai pedig felelevenítették Szent Erzsébet életét.
A 2008-as kiállítás „Szent Istvánt köszöntő rózsakert” címen zajlott. A Szent Korona virágokból és gyümölcsökből elkészített mása méltó dísze lett a Nagymagyarországot formázó rózsekertnek. A mértékadó európai rózsanemesítő cégek magyarországi képviseletei, rózsatermesztők és forgalmazók fajtabemutatója tette izgalmassá a látnivalókat. Nemzetközi Rózsakonferencia zajlott a kiállítással párhuzamosan, ahol Geschwind Rudolf emlékéremmel tüntették ki a legjobb magyar rózsanemesítőket. A kertben minden részletre ügyeltek a főszervező máltaiak, a népművészetben jelen lévő rózsamotívumok, rózsaital kóstolás, fáklyás esti rózsadallamok szórakoztatták a belépőket.
A harmadik év a Boldogasszony téren (volt Béke tér) létesítendő rózsakert szolgálatában állt. Bemutatásra kerültek a tervek, így maga a kiállítás „Boldogasszony virágoskertje” címmel nyílt meg. Itt is, mint minden alkalommal folyamatos programokkal kísérték a szakmai bemutatókat, tanulhatták a lelkesek a virágok cukrászati felhasználását, és még rózsafagylalt is megkóstolható volt.
2010-ben „Rosa Mystica” – Mária, a tövis nélküli rózsa szakrális szimbólum köszöntette az érdeklődőket. Mária tisztasága, érdek-nélkülisége, aki a keresztény hit szerint minden megjelenésekor fontos dolgokat közölt, üzenetet hagyott a világ számra. A kert nem titkoltan azt erősítette, hogy a már tervekben eldöntött Boldogasszony virágoskertje valóban létrejöhessen, megépülhessen majd Kecskeméten. Csendes rózsadalok, lantmuzsika, és kedves kísérő programok egységesítették a szándékot: Mária tisztelete egy gyönyörű rózsakertben jelenítődjön majd meg. A kiállítás színfoltja volt a Rózsahölgyek Társaságának megalakulása, akik fogadalmukkal a „jóság és harmónia” nagyköveteivé váltak.
Rigóné Kiss Éva hangsúlyozza: – 2011-ben a teremtett világ szépségei „Virágbiradolom” címmel jelenítődtek meg. Rózsák, liliomok, begóniák, és megannyi ezer virág pompázik a kecskeméti Városháza udvarán, és ad kellemes enyhülést testnek, léleknek a 40 fokos kánikulában. A kísérő programok ismét változatosak: „Élet-korok-színek” címmel stílus-tanácsadást kaphatnak a hölgyek, „Birodalmi Rózsafutár” kérésre kedves üzenetet visz ki a futár, de a rózsaszépségverseny, és rózsahölgyek köszöntése sem maradhat el. Ismét lesz Csipkerózsikák és Kishercegek találkozója, és aki néhány percet áldoz a nyugalomra, zenés énekes áhítaton vehet részt.
A belépők között sok külföldi vendég készít egy emlékezetes pillanatfotót a virágok mellett, szombatonként esküvői párok tesznek egy sétát, mert szinte mindenkit megihlet a természetes szépség varázsa.
Szent Erzsébet jótékony szolgálata, szegényeken való áldozatos segítő munkája révén közvetlen kapcsolódással van jelen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja a kiállítások ötletének kidolgozásában, megszervezésében és nap mint nap a folyamatos szolgálatban. Azoknak a munkatársaknak, akik minden nap nagy érzelmi terhekkel, a szegénységgel és nyomorúsággal találkoznak, kimerítő munkájuk mellett különösen erőt és felfrissülést adhat az efféle rendezvényeken történő önkéntes szolgálat.
Az idei rendezvény fővédnökei: Zombor Gábor Kecskemét város polgármestere, Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár, védnökök: Horváth Zsolt országgyűlési képviselő (Fidesz), Jeney Gábor plébános atya, és Kovács Miklósné, Molnár Ilona, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója.
Tudósított: Frigyesy Ágnes